Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2008

Το σουφλέ σπανάκι της Λιάνας...


Αν σας πω τι κάνω από το πρωί, θα γελάσετε τρελά... Μιλάμε πως κοντεύω να μεταλλαχτώ σε Λωξάνδρα, χωρίς τις κοτσίδες... Ακόμα... Λοιπόν σήμερα απόφάσισα να φτιάξω λαχανοντολμάδες... Τους φτιάχνει η θεία μου η Μαίρη μαγικά, μου είχε δώσει την συνταγή από καιρό, και είπα να το επιχειρήσω... Δεν θέλετε να ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τους τυλίξεις... Το δικό μου το λάχανο είχε πολλά σκληρά ανάμεσα στα φύλλα του και όσο και αν το ζεμάτισα, έβρασα, δεν ξέρω πως το λένε ακριβώς, στάθηκε σχεδόν αδύνατον να μαλακώσει αρκετά ώστε να διπλώνει εύκολα... Τέλος πάντων, αυτή την στιγμή που σας γράφω οι λαχανοντολμάδες είναι τυλιγμένοι (όσο καλύτερα γινόταν υπό αυτές τις συνθήκες) και βράζουν στην κατσαρόλα...
Το βράδυ είμαστε καλεσμένοι για φαγητό από μια αληθινή σεφ, οπότε η πιθανή αποτυχία δεν θα μας πειράξει πολύ... Δεν θα μείνουμε νηστικοί κατά κανέναν τρόπο... Το περιμένω καιρό αυτό το dinner, και δεν φαντάζεστε πόσο ανυπομονώ... Τώρα που άρχισα και εγώ να ασχολούμαι κάπως με την μαγειρική και βλέπω πόσο δύσκολο είναι και πόση τεχνική χρειάζεται για να κάνεις πράγματα που δείχνουν απλά, εκτιμώ ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους που ξέρουν πραγματικά να μαγειρεύουν...
Και μια που το post είναι oriented στην κουζίνα, ορίστε και η συνταγή για το σουφλέ σπανάκι που σας έλεγα, που το πρωτοφάγαμε στο σπίτι της φίλης μας της Λιάνας - που γυρνάει όπου να 'ναι από την Νέα Υόρκη και πολύ χαίρομαι γιατί την πεθύμισα πολύ- και πάθαμε πλάκα... Η συνταγή είναι εύκολη και η επιτυχία εγγυημένη...

Υλικά:

1 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
1 κρέμα γάλακτος
150 γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
150 γρ. έμενταλ τριμμένο
1 φακελάκι παρμεζάνα τριμμένη

Για την μπεσαμέλ: 4 κουταλιές βούτυρο, 6 κουταλιές αλεύρι, 3 1/2 κούπες γάλα φρέσκο, αλάτι, πιπέρι και 4 αυγά χτυπημένα.

Από την προηγούμενη, ζεματάτε καλά το σπανάκι και το αφήνετε σε ένα σουρωτό να βγάλει τα νερά του.
Το στίβετε καλά, το απλώνετε σε ένα ταψάκι και το ψιλοκόβετε.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλέυρι , το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε συνέχεια με το whip μέχρι να πήξει και να γίνει λεία. Την κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και ρίχνετε μεσα τα αυγά.. Ανακατεύετε καλά...

Σε μια γαβάθα ανακατεύετε το σπανάκι με την κρέμα γάλακτος, τα 3/4 της μπεσαμέλ και τα τυριά εκτός της παρμεζάνας.

Σε ένα βουτυρωμένο pyrex (και στα πλάγια) ρίχνετε το μίγμα με το σπανάκι, σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα..
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στο κάτω ράφι, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

ΠΡΙΝ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΤO ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ!!!!!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Τώρα, σας αφήνω να πάω να δω τι γίνεται με το φαγητό μου (ελπίζω να μην βρω τους λαχανοντολμάδες μου να επιπλέουν στην κατσαρόλα σκόρπιοι), και τα λέμε την Δευτέρα... Φιλιά σε όλους και να περάσετε ένα υπέροχο τριήμερο!!!

UPDATE ώρα 14.30: Μόλις τελειώσαμε το φαγητό και σχεδόν δεν το πιστεύω... Έγιναν σούπερ!!! Τι συγκίνηση και αυτή... Λέτε τελικά να αφήσω την τιάρα μου και να φορέσω σκούφο σεφ? Μπα...